Инициативата е под патронажа на държавния глава, предава БТА. Целта е

...
Инициативата е под патронажа на държавния глава, предава БТА. Целта е
Коментари Харесай

Радев: Медицинските хеликоптери не решават нищо, подготовката на пилоти отнема години

Инициативата е под патронажа на президента, предава Българска телеграфна агенция. Целта е да стартира образование на експерти в характерната област на планинската медицина. Включените в програмата тематики са значими както в подтекста на слагане на началото на Системата за въздушна здравна помощ HEMS, по този начин и за по-добрата съгласуваност сред Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) и избавителните служби в Спешната планинска медицина.

Планинската медицина е комплицирана и има доста фактори, които въздействат неподходящо на организма, уточни Радев. Заради това страната би трябвало да обезпечи допустимо най-хубавото равнище за сигурност при развиването на зимния туризъм и зимни спортове.

По думите му нужната за това комплицирана система към този момент е построена. " Това е системата за наблюдаване, обявяване, връзка, реакция, Планинската избавителна работа, Българският червен кръст - те са развили една прелестна система ", изясни президентът. Според него обаче има едно ограничаване - средствата, с които разполагат. " Защото от време на време лишава дни, с цел да бъде достигнато до потърпевшия, да му бъде оказана първа помощ и да бъде превозен до първото лечебно заведение ", сподели още той и добави, че тук идва мястото на Системата за въздушна здравна помощ HEMS.

Вчера министърът на опазването на здравето в служебния кабинет Асен Меджидиев и Андреа Мертето от компанията, снабдител на хеликоптери за незабавна помощ по въздух Leonardo S.p.A, размениха протоколите по подписания контракт и свързаната с него документи за осъществяване на публичната поръчка за доставка на хеликоптери за потребностите на незабавната здравна помощ по въздуха. Договорът е подписан на 27 март.

" Първият хеликоптер ще дойде през декември т.г., вторият - през юни 2024 година и по този начин по два на година до 2026 година ", посочи Румен Радев и добави, че хеликоптерите не вземат решение нищо, тъй като HEMS е комплицирана система. Страната ни би трябвало да има летателен състав, квалифициран да експлоатира хеликоптерите в сложни условия. Тепърва стартира подготовката на подобен състав, съобщи президентът и добави, че подготовката лишава години. Трябва да има и инженерно-технически състав, квалифициран медицински състав, бази за домуване на хеликоптерите, система за връзка, лицензирани площадки по редица медицински заведения в цялата страна, действен координационен център, ясно систематизиране на въздушното пространство, разяснява Радев.

Снимка: БТА

" За да изпреварим събитията, беше оповестена социална поръчка за два хеликоптера на лизинг, с цел да не чакаме първия хеликоптер декември ", уточни президентът и изрази вяра от лятото на т.г. България да има два медицински хеликоптери.

Зимният туризъм в България е имал най-силната година от всички, следени до момента, посочи още президентът.

Ръстът на туристите в зимните курорти, по отношение на предходната година, е 24%, а по отношение на 2019 - 2020 година - 9%. " България може да се утвърждава като добра и надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и зимния туризъм, в случай че има надеждна система, която да подсигурява здравето и живота на хората ", сподели Радев.

Именно поради това президентът приветства откриването на Академия по планинска медицина.

Снимка: БТА

 

Д-р Христо Стоянов, шеф на болница " Лозенец ", изрази вяра, че със симпозиум като този ще се обогатят познанията в региона на планинската медицина и че се слага началото на систематично проучване на материята.

Надявам се благодарение на академичната общественост в Софийския университет " Св. Климент Охридски " планинската медицина да бъде включена като компетентност в програмата на медиците, добави доктор Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА

В рамките на форума ще бъдат разисквани незабавната помощ по въздух, специфичност на медицинските действия, история на планинската медицина, инцидентна хипотермия, провали от ниски температури - измръзване, държание при лавинни произшествия и други

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР